Cikkek, hasznos információk

Meghűlések idején

2011.12.07.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

Az influenza a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, különösen az októbertől márciusig tattó hónapokban.

Okok
A náthát (megfázás, influenza) a legtöbb esetben különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok okozzák. A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel: beszéd,tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg (nyállal, orrváladékkal fertőzött kézzel) által érintett tárgyak (kapaszkodó, számítógépes egér, billentyűzet stb.) közös használata révén is továbbadhatók. Stressz, áthűlés, vitaminhiány, más betegség, egyszóval legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok. Gyakran jelentkezik akkor, amikor az ember fáradt, kialvatlan. Átlagosan 3-4 alkalommal is áteshet valaki a náthán, de ettől nem válik védetté.

Tünetek
A rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a felsőlégúti hurut tünetei. Előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal orrfolyás. Tüsszögés, orrdugulás, torok fájdalom, köhögés. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár. A náthás beteg kedvtelen, levert, és sokszor jellegzetes végtagfájdalom és fejfájás kínozza. Főleg gyerekek esetében az első napokban láz is jelentkezhet.

Kezelés
"A nátha gyógyszerrel 1 hét, gyógyszer nélkül 7 nap" - tartja a mondás. A kezelés tüneti. Ágynyugalom, lázcsillapítás, (ne felejtsük el az egész test hőelvonását garantáló hőfürdőt ill. egész törzset borító hideg vizes törülközős technikát)az orrváladék illete orrdugulás fellazítása, az orrfolyás ürülését elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás. Különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is segíthet. Az infra lámpa használata segíthet felszakítani az orr- és orrmelléküregekben lerakódott váladékot és enyhíti az orrdugulás tüneteit. Antibiotikumok szedése nátha esetén értelmetlen, hiszen ezek hatástalanok a vírusokkal szemben.
Szövődményre akkor gondoljunk, ha a tünetek elhúzódnak, újabbak jelentkeznek, állapot súlyosbodik, láz állandósul, tüneti kezelésre nem mutatkozik javulás. Ilyen esetekben forduljunk szakorvoshoz. A szövődmények között talán a leggyakoribb a fül, az orrmelléküregek illetve a légcső baktériumos felülfertőzése. Súlyosabb esetekben, legyengült betegeknél a felsőléguti hurut szövődményeként hörgőgyulladás, tüdőgyulladás is felléphet.

Megelőzés
Biztos módszer a meghűlés, nátha elkerülésére nincs. A réteges öltözködés, lehetőleg izzadságot felszívó pamut alapú ruhák érintkezzenek közvetlenül a bőrrel. A megelőzés lényege a szervezet immunrendszerének védelme: a testmozgás, a tiszta levegőn való séta, a vitaminban gazdag étkezés, elegendő alvás. Ügyelni kell a higiéniára: a gyakori kézmosásra, a papírzsebkendő használatára. Napjainkban előtérbe kerültek az ANTIOXIDÁNS tartalmú készítmények, melyek a károsító szabadgyökök semlegesítésével fejtik ki immunerősítő hatásukat. Influenza elleni VÉDŐOLTÁS ajánlott azoknak, akik idült betegségbek szenvednek ill. gyengébb az immunrendszerük ill. több emberrel állnak napi kapcsolatban (ügyintézők, pedagógusok, eü. személyzet).


« vissza a hírekhez