Cikkek, hasznos információk

Vesebetegségek szűrése

2012.02.09.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

A vesebetegségek általában lassan alakulnak ki és a komolyabb tünetek csak akkor észlelhetők, amikor a betegnek már veseelégtelensége van és vesepótló kezelésre szorul.

A veseelégtelenség legtöbbször megelőzető lenne. Ezért is fontos  a vesebetegségek ikorai felismerése és kiszűrése. Veselégtelenség esetén az egyetlen megoldás a vesepótló terápia (művese, dialízis), ami azonban a beteg részéről súlyos életmódbeli változtatásokat igényel és az egészségügyi ellátó rendszer számára is rendkívül költséges.

 
Vesebetegségek korai fázisában először fehérje, albumin kerül a vizeletbe. A folyamatosan fennálló fehérje ürítés a krónikus vesebetegség korai jele. Ezt a fehérjét egy egyszerű teszt kimutatja a vizeletből. Az orvos a vérből mért szérum kreatinin érték segítségével kiszámolja a teljes vese funkcióját és a glomeruláris filtrációs rátát. Ajánlatos a teljesség kedvéért ellenőrízni a vércukorszintet is, hogy meggyőződjön a cukorbetegség hiányáról vagy jelenlétéről, ill. vérnyomást mérni.
 
A rutin vizelet vizsgálat, vér- és vérnyomás vizsgálatnak megnyugtatásul szolgál; vagy ellenkező esetben azonosítani tudja a vesebetegség nagyon korai jeleit.
A vese betegségek megelőzésében a legnagyobb jelentősége a szűrésnek és a vérnyomás ajánlott célértéken tartásnak van. A vérnyomásnak 140/90 Hgmm alatt, a HbA1c-nek 7% alatt kell lennie. A szénhidrátháztartás és a vérnyomásértékek egyensúlyban tartásával lehet leginkább elkerülni a végstádiumú vesebetegséget.
A krónikus vesebetegség korai kimutatása és kezelése nem csak lelassíthatja vagy megállíthatja végstádiumú vesebetegség kialakulását, további romlását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri betegségek megnövekedett előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka. 
 

 


« vissza a hírekhez