Cikkek, hasznos információk

Az álarcos fojtogató

2012.02.27.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri (gasztroenterológiai) megbetegedés, melynek tüneteit, például a gyomorégést a lakosság közel 50 százaléka időnként megtapasztalja.

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 

A reflux betegség (GERD: gastro-oesophagealis reflux betegség) lényege, hogy a gyomorban folyamatosan termelődő sav a gyomorszájon keresztül visszajut a nyelőcsőbe, és ott gyomorégést, fájdalmat, gyulladást, felmaródást, szűkületet, de akár daganatot is okozhat. 

Sokan talán úgy gondolják, a gyomorégés az étkezések természetes velejárója. Észlelhetjük étkezések után, de akár a hajnali órákban is, ráadásul a reflux betegség tünetei megtévesztőek lehetnek, mellkasi fájdalom vagy köhögési rohamok formájában jelentkezhetnek, a tünetek néha szívizom infarktust is utánozhatnak.


A szakirodalom a reflux betegséget "álarcos fojtogatóként" is emlegetik, ugyanis gyakran más betegségek kiváltó okaként szerepel, és közben tünetszegényen megbújik a háttérben gyomorszáji fájdalom és gyomorégés nélkül _ mondta el dr. Madácsy László, címzetes egyetemi docens, az MGT endoszkópos szekciójának korábbi elnöke, orvosigazgató. Hozzáfűzte, a reflux egészséges embernél természetes körülmények között is előfordulhat, de panaszokat nem okoz. Krónikus panaszok pedig a populáció 20 százalékánál fordulhatnak elő. A kórkép gyakorisága a negyvenedik életév felett rohamosan nő. A magyar felnőttek 55 százaléka valamilyen gyakorisággal a reflux-betegség tüneteiben szenved. A lakosság 28 százaléka fokozottan veszélyeztetett. A teljes lakosság akár 7 százaléka érez minden nap gyomorégést. A terhes nők több mint 48 százalékának vannak refluxra utaló tünetei.
A reflux betegség stressz betegség, a túlterhelt, fáradt, „menedzser típusú” embereknél fordul elő leggyakrabban. Kialakulását fokozhatja a túlzott kávé és alkoholfogyasztás, de a citrusféle gyümölcsök, mint a narancs, citrom, továbbá a csokoládé, a zsíros és sült ételek, a mentol, fűszeres ételek, a chili, a pizza, a paradicsomlé, valamint a kóla és egyéb szénsavas üdítők is előidézhetik _ emelte ki dr. Madácsy László. Elmondta, 40 évnél fiatalabb betegeknél tükrözés nélkül ellenőrzött körülmények között is lehetséges a kezelés, amiben már a családorvos is segíthet. Ugyanakkor, ha a beteg egy 10 napos kezelést követően sem válik tünetmentessé, szakorvoshoz kell fordulni. _ A reflux betegség szövődményeinek kizárására a javasolt vizsgálati módszer a felső tápcsatorna tükrözése, az endoszkópia, amit 45 év felett minden betegnél, 45 év alatt pedig a kezelésre nem reagáló esetekben el kell végezni.


« vissza a hírekhez