Cikkek, hasznos információk

Antibiotikum

Antibiotikumokról általában

2012.05.07.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek a szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítják. Tartós szedésük azonban károsítja a természetes bélflóránkat.

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

Fontos gyakorlati tanácsok antibiotikum-szedéshez

Csak orvosi receptre szedjünk antibiotikumot!

 

Megmaradt gyógyszert soha, semmilyen esetben sem szabad bevenni, még akkor sem, ha esetleg a jelentkező tünetek megegyeznek azzal, amit a beteg korábban észlelt.

 

Mindig vegyük be az előírt mennyiséget!

A nem megfelelő mennyiségben szedett antibiotikumok szintén a rezisztens (ellenálló) baktériumok elszaporodását segítik elő. Otthoni kezelés esetén a láz megszűnése után sokan hajlamosak abbahagyni a gyógyszer szedését, ami a betegség kiújulásához vezethet, hiszen a teljes gyógyulás független a tünetek javulásától. 

 

Az antibiotikum nem lázcsillapító!

Az antibiotukum mellé szedjünk probiotikumot is!

Az antibiotikumok a bélbaktériumok elpusztítása miatt gyakran okoznak komoly hasmenéseket vagy bélgyulladást, ezért a széles spektrumú antibiotikumos kezelés mellett mindig ajánlott a bél baktériumflóráját probiotikus gyógyszerrel is segíteni. A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, amelyek javítják a bélflóra működését és elősegítik a problémamentes emésztést, emellett erősítik az immunrendszert, gátolkák az antibiotikum okozta hasmenés és bélgyulladás kialakulását.

 

Jegyezzük fel a nemkívánatos hatásokat!

Fontos máj újszülött kortól feljegyezni a különböző antibiotikumok tekintetében a nemkívánatos hatásokat pl. allergiás reakciók.


« vissza a hírekhez