Cikkek, hasznos információk

A cukorbetegség és a mozgás

2012.06.11.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

A II típsusú cukorbetegség rendszeres testmozgással megelőzhető.

kapcsolódó képek

';


Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

A mozgásban nem csak örömet találhat az ember, hanem az egészséges élethez is hozzá tartozik. Válasszunk magunknak olyan mozgást, ami tetszik. Még társaságot is találhatunk magunknak. Mindegy, hogy mi a mozgás, lehet séta, kocogás, kutyasétáltatás, kerékpározás. A lényeg, hogy nagyon figyeljünk a vércukrunkra. 

 
Mozogjon!
 
A rendszeresen végzett testmozgás és az aktív életmód segítségével a következőket érheti el:
- vércukorszint csökkentése,
- vérnyomás csökkentése, vérzsírok csökkentése,
- a szövődmények, mint szívinfarktus és agyvérzés      kockázatának csökkentése, 
- inzulinszükséglet csökkentése
 
Ezeket a hatásokat úgy éri el mozgással, hogy amikor az izmai dolgoznak, tápanyagként jelentős mennyiségű cukrot, zsírt vesznek fel a vérből. Rendszeres testmozgással az anyagcsere helyzet és a keringési rendszer állapota is javul. 
 
A testmozgás emellett segít: 
- a kívánt testsúly megtartásában vagy megközelítésében, 
- a csontok és az izomerő megerősítésében és az általános erőnlét növelésében, 
- életerejének növelésében és a stressz csökkentésében,
- megjelenésének és szellemi jólétének javításában
 
Válasszon mozgásfajtát!
Mielőtt egy újfajta testmozgásba kezd, mindig konzultáljon kezelőorvosával! Ez azért fontos, mert a mozgás csökkenti a vércukorszintet és ezt a hatást figyelembe kell venni a gyógyszeres kezelés (tabletta és/vagy inzulin) során. 
A séta biztonságos és hatékony mozgás, ami sokaknak nyújt kellemes kikapcsolódást. A kocogás, kerékpározás, úszás, tánc és még a házimunka is jó testmozgás. Bármilyen mozgást kezd el, a hangsúly a fokozatos bevezetésen és a rendszerességen legyen! Próbáljon olyan fizikai aktivitást találni magának, amiben örömét leli! A testmozgás típusát akkor változtathatja, amikor csak akarja. Rendszeresen, hetente háromszor-ötször mozogjon, egyszerre 20-30 percig. Az eredménytől meg fog lepődni! Ne feledkezzen meg a kényelmes cipőről! Fogyasszon sok folyadékot/vizet! Bármilyen jellegű fájdalom jelentkezésekor a mozgást hagyja abba és konzultáljon kezelőorvosával!

« vissza a hírekhez