Cikkek, hasznos információk

Megelőzés szív (cardio) CT vizsgálattal

2014.02.10.
megosztás - iwiw megosztás - facebook megosztás - twitter megosztás - google

A Cardio-CT a szívkoszorúér meszesedés időbeni felismerését lehetővé tévő fájdalommentes diagnosztikai eljárás, mely lehetőséget ad a koszorúér szűkület kezelésére, és ezáltal a szívinfarktus megelőzésére.

kapcsolódó képek

';


Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

A Cardio-CT, az elmúlt évek technológiai fejlődésének következtében jött létre. A CT berendezés ekkor vált alkalmassá arra, hogy a koszorúereket is megfelelően tudja ábrázolni. Ez a vizsgálati módszer még fejlődőben van, azonban már most is majdnem olyan pontos eredményt ad, mint a hagyományos szív katéteres beavatkozás. A szív CT vizsgálat nagy előnye viszont, hogy ez noninvazív, veszély és fájdalommentes eljárás.

Nálunk gazdagabb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-át azért katéterezik meg, hogy kiderüljön, nincs koszorúér betegsége.

A Cardio-CT vizsgálat jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen egy ambuláns, mindössze tíz perces vizsgálattal a szív valódi 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé. A szív CT negatív eredménye nagy pontossággal kizárja a koszorúér betegséget.

A Cardio CT-vel megjeleníthetők az erekben szűkületet okozó plakkok, egyes, más vizsgálattal nehezen megítélhető anatómiai elváltozások, illetve a szívizom esetleges rendellenes működése. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100%-os biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket illetve diagnosztizálni azokat a betegség korai fázisban.


« vissza a hírekhez