Vastagbéltükrözés altatásban (colonoscopia, kolonoszkópia)A kezelés ISMERTETŐJE:Tekintse meg megújult altásos vastagbéltükrözésről szóló weboldalunkat is:
vastagbel-tukrozes.hu
 

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia) során egy kb. 150 cm hosszú, vékony, flexibilis csövet (endoszkóp) vezetünk végig a teljes vastagbélen egészen a coecumig (vakbél). Az endoszkópban fényforrás, illetve egy beépített digitális HD kamera van, melynek segítségével a vizsgált teljes vastagbélszakasz egy képernyőre kivetítve követhető. 

 

A kolonoszkópos (colonoscopos) vizsgálattal a teljes vastagbelet és a vékonybél utolsó 10-20 cm-t (terminális ileum) tekinthetjük át az endoszkópon át. A vastagbéltükrözéses vizsgálat alkalmas a teljes vastabél területén lévő gyulladásos bélbetegségek, vérzésforrás, végbél- és vastagbélrák, vastagbél polip felfedezésére, valamint a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálatára is (terminális ileum, pl. Crohn betegség esetén). A vastagbéltükrözés sorá lehetőség van a vastagbélből szövettani mintavételre és vastagbél polip eltávolítására is.

 
A colonoscopia (kolonoszkópia) alatt a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vastagbéltükrözéses vizsgálat alatt az orvos utasítására, a hátára és a jobb oldalára is kell fordulnia a páciensnek. A vastagbéltükrözéshez használatos endoszkóp egy 150 cm hosszú, flexibilis, női mutatóujjnyi vastag eszköz. Az endoszkópot (colonoscop) csúsztatóval kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A kolonoszkópon keresztül fény vetül a bél falára, illetve kevés levegővel a bél lumenét feljfújva tesszük láthatóvá. A vastagbéltükrözéses vizsgálat elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges! A vastagbéltükrözés a beavatkozás jellegétől függően 10-60 perc is lehet.
 
A vastagbéltükrözés 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend, bőséges folyadék fogyasztása) és egy napos gyógyszeres előkészítést (hashajtást) is igényel a teljes vastagbél kitisztítása érdekében. A vastagbéltükrözés előtt a beteg legalább 6 órán át éhgyomorra marad. Közvetlenül a vastagbéltükrözés előtt a páciens még 1-2 beöntést kaphat. A vastagbéltükrözés általában nem fájdalom mentes ezért a vizsgálatot felszínes altatásban célszerű elvégezni (lásd altatásban végzett endoszkópia). Ehhez az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. A colonoscopos (kolonoszkópos) vizsgálathoz EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek.
 
Amennyiben nagyobb szövet vagy polip eltávolítása a cél, akkor a vastagbéltükrözés előtt egy héttel már nem szabad aszpirint és származékait bevenni, és az egyéb véralvadás gátlókat (Syncumar) célszerű elhagyni és szükség eseten heparinnal (sc. injekció) helyettesíteni.
 
A vastagbéltükrözés alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöt, a hashártya megfeszülése esetén hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket provokálhattak, ott ezek a panaszok fokozottan jelentkezhetnek. A beadott injekciók szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhatnak.
 
A vastagbéltükrözés befejeztével, ha a páciens még mindig haspuffadást, hasi görcsöt jelez, akkor hányinger csillapítót, görcsoldót és infúziókat adunk és szélcsövet helyezhetünk a végbélnyílásba, hogy a befújt, megrekedt levegő távozhasson, és a panaszok oldódjanak. Az endoszkópos beavatkozás jellegétől, és az  altatás effektusától függően a páciensnek esetleg a vizsgáló intézményben kell maradnia az orvos utasításának megfelelő ideig. A kolonoszkópia (colonoscopia) során végztt terápiás jellegű beavatkozás esetén csak az orvos engedélye után lehet táplálkozni. Láz, hasi fájdalom, véres széklet esetén a kezelőorvost azonnal értesíteni kell.
 
A vastagbéltükrözéses vizsgálatot követően a beteg a vizsgálatról írott leletet, véleményt, színes fotódokumentációt és DVD-t kap, utóbbin a vizsgálat alatt rögzített képeket is a rendelkezésre bocsátjuk, így az eredményeket a későbbiekben ezzel összehasonlíthatjuk. Amennyiben szövettani mintavétel történt, vagy polip eltávolítás, ezeknek az eredménye kb. 1 hét után esedékes.
 
Tekintse meg megújult altásos vastagbéltükrözésről szóló weboldalunkat is:
 

kapcsolódó galériák:

Endoscopic submucosal dissection (rectum, hook knife)(9db kép)

2010.01.29.tovább »

Endoscopic mucosectomy in the rectum(11db kép)

2010.04.15.tovább »

Endoscopic submucosal dissection (rectum, triangular knife)(6db kép)

2010.04.15.tovább »

Colorectal adenoma pit pattern with NBI(2db kép)

2010.04.15.tovább »

Colorectal carcinoma with NBI(2db kép)

2010.04.15.tovább »

« vissza a kezelésekhez