ProctológiaA kezelés ISMERTETŐJE: 

A végbélnyílás kórképei az egyik legkellemetlenebb betegségek közé tartoznak. Az állandó fájdalom, kellemetlenség érzés és fájdalmas székletürítés, vagy akár székelési képtelenség megkeseríti és akadályozza az ember mindennapi tevékenységét. A véres széklet jelenléte pedig aggodalomra adhat okot az esetleges egyéb komolyabb kórkép jelenléte felől.  Gyakran azonban az ok banális és könnyedén kezelhető megfelelő jártassággal rendelkező szakember kezében. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy a végbélpanaszoktól szenvedő betegek minél előbb fordulnak orvoshoz, annál könnyebben kezelhető betegségük, így az esetek döntő többségében a fájdalmas, nagyobb műtéti beavatkozások elkerülhetővé válnak és szinte mindig konzervatív, vagy fél-konzervatív módszerek alkalmazásával könnyedén elérhető a hosszú távú gyógyulás. Célunk, hogy a legmodernebb eljárások segítségével fájdalommentesen diagnosztizáljuk és kezeljük a proctologiában előforduló betegségeket, pl. az acut és krónikus, külső-belső aranyeresség, vagy akár a végbélrepedés és sipolyok eseteiben. 
 
 
 
Részletes proctológiai kezelések leírása:
 
 
 
1.   Konzultáció
 
2. Előkészítés: A proctologiai vizsgálatok és beavatkozások előtt általában szükséges a végbél kb. 10-15 cm-es szakaszának a kitisztítása, mely a korrekt diagnózis megállapításához szükséges, illetve fontos, hogy a beavatkozások előtt ez megtörténjen, hiszen így lehet lényegesen lecsökkenteni a sebfertőzés kockázatát.  
 
3.      Vizsgálat: Rectalis digitalis vizsgálat. Ez alatt az említett regio ujjal történő áttapintását értjük. Ilyenkor a páciens a térdeit a hasához felhúzva a bal oldalán fekszik. Ez alapvetően egy gyors és fájdalmatlan vizsgáló eljárás, de mégis törekszünk arra, hogy kíméletesen, érzéstelenítő kenőcs alkalmazásával végezzük el, hiszen ettől a vizsgálattól mindenki szorong. A szorongás a végbélnyílás záróizmának görcsét okozhatja, mely nagyban megnehezíti a vizsgálatot. Ha valaki korábban már átélt olyan ujjal történő vizsgálatot, amikor a vizsgáló nem várta meg, hogy a betege kellő képen laza legyen az egy kifejezetten fájdalmas vizsgálaton esett át, holott gyakorlati tapasztalatunkból tudjuk azt, hogy kellő türelemmel és szakértelemmel ez egy teljesen fájdalmatlan vizsgáló módszer még akkor is, ha a beteg akár egy acutan begyulladt aranyérrel jön. Természetesen, ha a páciens nagyon ódzkodik a vizsgálattól, vagy túl nagy végbéltáji fájdalmai vannak, adott esetben akár el is tekinthetünk tőle, és másfajta, vizsgáló módszerhez folyamodunk.      
 
4.  Anoscopia: Az anoscop egy kúp alakú, fényforrással rendelkező eszköz, mely a végbélnyílás csatornájának (1-4 cm) áttekintésére szolgál. Ilyenkor a páciens szintén bal oldalt fekvő helyzetben van. Erre a vizsgáló eljárásra is igaz, hogy gyors és fájdalommentes. Azért hogy ez így is maradjon, a kellő lazaság elérését követően, érzéstelenítő kenőcsöt alkalmazunk. Általában a vizsgálatot az ujjal történő áttapintás megelőzi, de nem szükség-szerűen. Az anoscoppal általában a belső aranyerek állapotáról tájékozódunk, de a végbélnyílásba belógó polypot, sipolyjáratot, vagy akár daganatot is lehet így diagnosztizálni. 
 
5.      Kapszulás endoszkóp (Egscan II) proctologiai alkalmazása. Olyan pácienseknek ajánljuk, akik nagy fájdalommal járó kórképpel, fissurával, esetleg tályoggal érkeznek, mely miatt a legalapvetőbb vizsgáló módszer, mint az ujjal történ tapintás, vagy anoscopia nem kivitelezhető. Illetve ajánljuk azon betegeinknek, akik az ujjal történő megtapintás, vagy anoscopia helyett inkább ezt választják. Az Egscan II egy szívószál vastagságú, vékony kábel végén lévő kapszula endoszkóp, melynek segítségével könnyedén és fájdalommentesen lehet vizsgálni a belső aranyereket és a végbél jelentős részét. 
 
6.      Külső-belső aranyér és fissura (végbélrepedés) konzervatív kezelése. A kezdeti stádiuban lévő, pár nap alatt kifejlődő kis gyulladt, oedemas aranyerek és fissurák szinte mindig gyógyulnak kenőcs és kúp hatására, azaz a konzervatív kezelésre. A hatékonyabb ellátás érdekében a betegeinket ellátjuk az előre elkészített megfelelő kúppal. 
 
7.      Külső thrombotisalt aranyér thrombectomiája 1 vagy 2 %-os Lidocainnal végzett infitratios érzéstelenítésben. Ez alatt a 24 órán belül kialakuló igen fájdalmas csomót értjük. A különbség a gyulladt aranyértől az, hogy ez esetben kis vérrögök keletkeznek a külső aranyérben, melyek annak keringését elzárva nagy fájdalmat és kellemetlenségérzést tudnak provokálni. Amennyiben a folyamat még friss, megkísérelhető a thrombectomia, azaz érzéstelenítő injekció adását követően kinyomkodjuk a vérrögöket az aranyérből, mely a nagy fájdalmat azonnal megszünteti, a teljes gyógyulás pár nap alatt bekövetkezik a különféle gyógyszerek, kenőcsök alkalmazásával.  
 
8.      Kölső bőrnodus, vagy caruncula Lidocainnal végzett infiltratios ézéstelenítésben történő kimetszése. Ezek alatt a végbélnyílásban lévő kisebb-nagyobb függelékeket értjük, melyek általában egy korábbi gyulladt külső aranyér, vagy végbélrepedés következményeiként alakulnak ki. Az eltávolításuk javasolt, egyrészt, mert a beteget zavarhatják, másrész akadályozzák az anus öntisztuló mechanizmusát, és emiatt időnként begyulladhatnak. A műtétet érzéstelenítő injekció adását követően végezzük, ezt követően szükséges lehet egy-két felszívódó öltés behelyezésére
 
 
 
9.      Megnagyobbodott belső nodus Barron ligaturája: Közismertebb néven gumigyűrűzés. 
 
A betegség leírása: A végbél pontos működéséhez elengedhetetlenül fontos a nyálkahártya vénás hálózatának normál működése, melynek kitágulása, a vénák megvastagodása helyi trombózis veszélyt, nyálkahártya gyulladást eredményez. Ennek legismertebb tünete a friss piros vér észlelése és a fájdalom jelentkezése a székelés során és azt követően. A kórfolyamat lényege, hogy a végbélben lévő vénás hálózat kitágulása keringési zavart majd gyulladást, nyálkahártya sérülést eredményez, mely folyamat végén kialakul a közismert aranyereség. Lehetséges sebészeti kezelési módszerek: A korai stádiumban konzervatív eszközök, étrendi változtatások, gyógyszerek, lokális szerek alkalmazása panaszmentességet hozhat. Előrehaladottabb állapotban ambuláns műtétre (BARRON LIGATURA) is szükség lehet. Legsúlyosabb esetekben azonban csak a hagyományos műtéti kiirtás hozhat megfelelő eredményt. Ezért fontos és kihangsúlyozandó, hogy a végbéltáji panaszoktól szenvedő páciensek mielőbb keressék fel a megfelelő szakembert. BARRON LIGATÚRA, a beavatkozás lényege, a műtét elemei és időtartama: Bal oldalfekvő helyzetben végzett végbéltükrözés során speciális vákumos ligator szett alkalmazásával végezzük. A vákumos szívó által megemelt aranyeres csomó bázisára egy gumigyűrűt helyezünk, mely a csomó vérellátását megszüntetve, annak elhalásához és lelökődéséhez vezet. Az érzéstelenítésről: Maga a gumigyűrű felhelyezése azért nem igényel érzéstelenítést, mert a belső aranyerek szintjében nincs érzőideg végződés, tehát a beavatkozás teljes mértékben fájdalmatlan. Az anoscop felhelyezéséhez a már fentebb részletezett kenőcscel történő felületi érzéstelenítést alkalmazzuk. 
 
Műtét utáni kezelés, gyógyszerek, életmód otthon, orvosi ellenőrzés: A kezelést követően gyógyszer, az utasítás szerinti szedése szükséges. Néhány napig szükség lehet fájdalomcsillapító szedésére, vagy fájdalomcsillapító kúp alkalmazására, egyéni érzékenységtől függően. Műtét utáni időszakban kímélő életmód javasolt, kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést. A beteg el tudja látni magát, mozgásképes marad és szellemi munkát is végezhet. A beavatkozás ambuláns műtét így nem igényel kórházi bennfekvést, rövid műtét utáni megfigyelést követően a beteg otthonába távozhat. 
 
A műtét általános és speciális kockázati tényezői, lehetséges szövődmények: Előfordulhat a beavatkozást követően lokális gyulladás, oedema (szövetek vizenyős duzzanata) melyek fájdalommal járhatnak. A lelökődést követően néhány napig szolid vérezgetés is jelentkezhet székelést követően, ezek a panaszok néhány nap alatt enyhülnek, majd megszűnnek. 
 
A beavatkozás várható eredménye: A ligációval eltávolított aranyeresség esetén a panaszok megszűnése várható, emellett a stádium rosszabbodásával járó súlyosabb állapotok megelőzését adja. Természetesen, mint minden kötőszöveti gyengeségen alapuló betegségnél csak a rendszeres ellenőrzések (általában évente 1x) és a szükséges gyógyszeres korrekciók és beavatkozások biztosítják a hosszú távú panaszmentességet.
 

 « vissza a kezelésekhez